SCHIJF JE IN   voor 01/08/2015

Het start-upleven na Telenet Kickstart: ScriptBook scoort!

  • On May 11, 2016

Het start-upleven na Telenet Kickstart: ScriptBook scoort!

Binnenkort zwaaien we onze 4 start-ups uit na 8 intensieve maanden. Snif… maar ook: spannend! Want we zijn ontzettend benieuwd naar wat hen na het acceleratorprogramma te wachten staan. Vandaag blikken we in een interview met Nadira Azermai terug op haar verleden onder Telenets vleugels. Nadira’s ScriptBook was één van de start-ups in de eerste jaargang (2014-2015) van Telenets start-upprogramma, dat toen nog Telenet Idealabs heette. Deze straffe alumna vond nadien een tweede thuis bij Start it @kbc en haalde net 1 miljoen euro op voor de verdere ontwikkeling van haar blockbuster-voorspeller!

“Als je ‘s nachts niet ligt te woelen van jouw start-up,

begin er dan niet aan.”

 

Survival of the fittest startups

Hoe blik je terug op je tijd bij Telenets acceleratorprogramma?

“Alles is begonnen bij het toenmalige Telenet Idealabs. Ik heb veel te danken aan het programma en heb er vooral héél goed leren pitchen! Na afloop van zo’n acceleratorprogramma verlaat je je cocon en moet je als het ware opgroeien. Voor de meeste start-ups is dat de echte test, en zoals bij alles is het een beetje survival of the fittest. Met ScriptBook hebben we zeer moeilijke tijden gekend, maar mijn geloof in mijn start-up is altijd zo sterk geweest dat opgeven geen optie is of was.​”

 

Een start-up met een vrouw aan het stuur

Hoe ben je erin geslaagd om zo’n mooi kapitaal binnen te halen voor je project?

“Ik had in mijn traject zo’n beetje alles tegen. Als vrouwelijke sole founder met een zeer hoogtechnologisch product ​was het echt een tough sell om kapitaal op te halen. Maar gelukkig ben ik de juiste mensen/partijen tegengekomen die best wel visionair zijn. Anders investeer je niet in zo’n atypisch verhaal zoals het mijne. ​Ik hoop vooral dat dit een hart onder de riem kan zijn voor alle struggling start-ups. “

 

Sometimes your baby is just ugly…

Wat is jouw belangrijkste advies voor de 4 start-ups die bijna ‘afstuderen’ bij Telenet Kickstart, powered by Idealabs?

​”Goh, dan begint de survival pas echt. 😉 In het begin is iedereen enthousiast, maar zes maanden na ‘afstuderen’ zie je dat de meeste start-ups een ander traject gaan volgen. Mijn advies: kijk nog eens héél kritisch naar het product dat je ontwikkelt: sometimes your baby is just ugly. Is er nood aan het product? Gaan mensen ervoor willen betalen? Dat is een belangrijke vraag. Uiteindelijk wil je een business creëren en geen hobbyproject.”

En wat zou je beginnende start-ups (die bijvoorbeeld in een start-upprogramma willen stappen) aanraden?

Start-ups zijn een hype geworden waardoor er veel ‘wantrepreneurs’ rondlopen. Ik zeg vaak: als je ‘s nachts niet ligt te woelen van jouw start-up, begin er dan niet aan. Uiteindelijk is die ongelofelijke drive en het onaflatende geloof in je start-up de enige fuel die je zult hebben voor een best wel lange periode.​”

 

 

Go big or go home

Hoe zie je de toekomst van ScriptBook?

​”Op dit moment is Amerika onze belangrijkste markt en daarvoor willen we alles op alles zetten. Ik wil liever eerst mijn energie stoppen in het binnenhalen van de grote kanjers, eerder dan langzamerhand de kleintjes voor mij te winnen. Mijn slogan is echt wel ‘go big or go home’.”

 

We wensen Nadira en ScriptBook nog veel mooie avonturen toe en hopen dat de nieuwe lichting straks een even stralende toekomst wacht!

Bekijk zeker ook eens het inspirerende Startup Story filmpje van Nadira.

 

0 Comments